Sunnuntaina 22.04.2007 suuntasimme auton keulan kohti Espoo/Helsinki akselia, tarkemmin sanottuna Vermoon, Talin huipulle. Kyseessä oli kaikille roduille avoin kokeilu- ja harjoitustilaisuus, olisiko minun koirastan suojeluharrastukseen. Tapahtuman järjesti belgianpaimenkoirayhdistyksen Helsingin alaosasto (K3).

Tapahtuman tarkoitus oli siis katsoa, olisiko ilmoittautuneista koirista suojeluharrastukseen. Paikalla oli hyvinkin erirotuisia koiria; noutajia, terriereitä, boksereita, amerikan bulldoggeja, amstaffeja, saksanpaimenkoiria, rottweilereitä, dobermanneja, belgianpaimenkoiria (tervuja, groneja ja maleja), eli pääasiassa palveluskoirarotuja mutta muutama poikkeuskin näkyi.

Paikalla oli 4 kpl SPKL:n pätevöimää virallista suojelukoemaalimiestä; Juha Korri, Pekka Haapalainen, Jan Skogster ja Jani Peitsoma.

Ucan maalimiehenä toimi Jan Skogster.

539641.jpg

Maalimies nostatti Ucan saalisviettiä juuttirätillä, ja Uca innostuikin siitä hyvin nopeasti. Uca puri rättiä maalimiehen mielestä hyvin, joskin vain etuhampailla. Koulutuksella olisi mahdollisesti saatavilla "täysi" puruote. Loppua kohti Uca innostui vielä enemmän rätin vetämisestä.

Puolustushaluakin maalimies testasi, vastaavalla tavalla kuin luonnetestissä, eli maalimies lähestyi koiraa epäilyttävän / hyökkäävän oloisesti. Uca oli ensin oikella puolellani (maalimies lähestyi vasemmalta), näki maalimiehen, loikkasi eteeni seisomaan ja aloitti haukkumisen/metelöinnin). Puolustushalusta Uca sai parhaat pisteet.

Viettitasoa maalimies sanoi hyväksi (ei kuitenkaan paras mahdollinen) ja itsevarmuuttakin löytyy, mutta jos suojelua harrastuksena miettii, niin itsevarmuutta pitäisi olla enemmän.

Lisää kuvia Ucan suorituksesta löydät osoitteen www.karvaisetkuonot.tk kuvagalleriasta.

*******

Ja sitten möllitokoiluun.

Maanantaina 23.04.2007 oli tarkoitus mennä Ucan kanssa ihan tokotreeneihin, mutta KSSK:lla olikin möllitokokisat (ALO,AVO) samaan aikaan kuin tokotreenit. Ensi epäröintien jälkeen päätin että ilmoitan Ucankin kisaamaan.

Tiesin kyllä jo etukäteen, että harjoistustasolla emme ole vielä kisailuasteella, mutta yritettiin kuitenkin.

Luoksepäästävyys ei Ucalle koskaan ole ollut ongelma joten tästä saimmekin arvosanaksi 10.

Paikallamakuu meni sikäli hyvin, en ottanut täyttä välimatkaa Ucaan vaan jäin parin metrin päähän Ucasta ihan sillä tarkoituksella että Uca ei pääse lähtemään ja mikäli päättää lähteä, pääsen heti reagoimaan asiaan. Paikallamakuu menikin yllättävän hyvin, yhden ainoan kerran Uca nosti etukroppaa puoli-istuvaan asentoon, mutta kun otin askeleen eteenpäin, painui Uca takaisin maahan ilman käskyä. Hyvä suoritus siis kahden minuutin paikallamakuuksi itseni mielestä!

Paikallamakuusta arvosana tuli 6 (lyhyen etäisyyden ja yhden nousuyrityksen takia)

Seuraaminen kytkettynä sujui keskitasoisesti, kontakti oli hyvä, Uca silloin tällöin hieman edisti ja hihna oli melko kireällä, jonka takia arvosana tästä osiosta oli 8

Seuraaminen vapaana sujui kutakuinkin samaan malliin kuin seuraaminen kytkettynä, saimme tästä arvosanaksi 9.

Seuraavaksi oli tiedossa liikkeestä maahanmeno, joka meni melko hitaasti mutta maahan se kuitenkin meni. Tästä arvosanaksi 8.

Luoksetulo meni niin kuin ei olisi pitänyt; Uca siis tuli suoraan sivulle, vaikka tähän asti olen Ucaa opettanut tulemaan luoksetulossa suoraan eteen. Noh, tokossahan tällä ei suurta merkitystä ole, tuleeko sivulle vai eteen, mutta PK-puolella se on ongelma. Arvosanaksi luoksetulossa täysi 10.

Seisominen liikkeestä sujui niin kuin on treenattukin. Uca pysähtyi heti käskyn saatuaan ja jäi seisomaan paikalleen. Tästäkin arvosanaksi täysi 10.

Estehypystä arvosanaksi tuli 8 kaksoiskäskyn (käsimerkki + äänimerkki) takia, mutta Uca seisahti esteen toiselle puolelle niin kuin pitikin.

Kokonaisvaikutuksesta arvosanaksi saatiin 9.

 

ALO-luokassa kisasi yhteensä 11 koiraa joista Uca oli kolmas pisteillä 171!

 

Oma arvioni Ucan suorituksesta:

Uca suoriutui mielestäni tasoisellaan tavalla. Koskaan aiemmin en ole Ucaa seuruuttanut / treenannut muitakaan liikkeitä ilman narupallo/makkara palkkaa joten siihen nähden Uca suoriutui mallikkaasti.

Luoksetuloa olemme treenailleet vielä vaiheittain, eli ihan lyhyeltä matkalta luoksetuloa niin että Uca tulee eteen. Pitkältä matkalta luoksetuloa liitettynä eteeni istumiseen ei ole tehty juuri lainkaan.

Liikkestä maahanmeno on Ucalla normitreeneissä ollut nopeampaa, koska palkkaan Ucan pallolla nopeasta maahanmenosta. Voi olla, että Uca oli jo melko väsynyt seuruutuksien jälkeen ja palkkapallon puuttumiseen niin että maahanmeno oli hidasta.

Yleisesti ottaen voin olla tyytyväinen Ucan suoritukseen!